Lapkritis - tikro rudens mėnuo. Trūksta saulės, šilumos. Dažniau peršalame. Namuose nuo šildymo sausas oras, o lauke drėgna ir šlapia.
Prieš kokius septynis metus, tik pasirodžius peršalimo [...]
Lapkritis - tikro rudens mėnuo. Trūksta saulės, šilumos. Dažniau peršalame. Namuose nuo šildymo sausas oras, o lauke drėgna ir šlapia.
Prieš kokius septynis metus, tik pasirodžius peršalimo simptomams, puldavau gerti sintetinės (miltelių pavidalo) peršalimui skirtos arbatos. Tačiau po kurio laiko jos skonis pasidarė šlykštus ir vien tas jos kvapas mane iki pat šiol vimdo.
Laikui bėgant prisiminiau savo tetos Genovaitės "žiemos" arbatą. Jos šaldytuve visada būdavo stiklainis su cukrumi užpiltais svarainiais. Tikriausiai ir dabar ten nuvykusi rasčiau ne vienos rūšies namų gamybos arbatos :)
Su metais ir aš pasisėmiau išminties. Jau treti metai pati gaminu šį arbatos užpilą. Na.... tik šiek tiek patobulintą :)
Kam patinka sirgti? Niekam tikriausiai...na nebent vaikams, kurie nenori eiti į mokyklą :)
Manau čia paprasčiausias ir sveikiausias būdas išvengti rimtesnio susirgimo. Žinoma, jei laiku susigriebsit.. :)
Ingredientai:
- 2 kg. svarainių
- 2 kg cukraus
- 1 l. skysto medaus (jei sustingęs - užteks 0,5 l.)
- Imbiero šakelės (250g.)
- 2 citrinų
Svarainius nuplauti ir išimti sėklutes. Kas turi virtuvinį kombainą, tam bus legviau - pats aparatas supjaustys viską plonais griežinėliais. Kas neturi, teks patį svarainį pjaustyti rankomis į 4-8 dalis. Tuomet nuplauti imbierą ir taip pat supjaustyti kaip svarainius. Kas mėgsta šiek tiek aštrumo, imkit didesnią imbiero šakelę - 300-400g. Citrinas pjaustyti rankomis.
Tada pasiruošus stiklainius sluoksniuoti kiekvienus ingredientus : svarainiai, imbieras, citrina, cukrus, medus ir t.t.
Jei neturite medaus, tada dėkite daugiau cukraus.
Stiklainių nepripildykite iki pat viršaus!
Ketvirtadalį stiklainio palikite tuščią susikaupti būsimoms sultims. Po savaitės užpilkite likusiu cukrumi (arba medumi) ir išmaišykite visą masę. Po kelių dienų vėl pamaišykite.
Jei netikėtai pajausite rūgimo kvapą, negailėkite cukraus. Tuomet būsit tikri, kad paruožtas užpilas arbatai išbus visą žiemą.
Po 2-4 savaičių arbata pilnai būna persigėrusi cukrumi ir medumi. Konsistencija net šiek tiek sutirštėja.
Du šaukšteliai šios arbatos užpilti karštu (bet ne verdančiu) vandeniu.
Belieka gerti ir būti sveikiems :)
06 November 2012
.
Virtuvė
.
No comments
Post a Comment